ایران دوشنبه، یکم آبان (۲۳ اکتبر)، میزبان وزیران خارجه پنج کشور همسایه در چارچوب نشست موسوم به «۳+۳» در تهران بود.
پیشتر قراربود وزیران خارجه سه کشور منطقه قفقاز جنوبی، شامل جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان، و همتایان آنان از سه کشور همسایه، شامل ترکیه، ایران و روسیه، برای حلوفصل بحرانهای منطقه قفقاز و برقراری صلح پایدار دیدار و گفتوگو کنند، اما تازهترین گزارشها از تهران نشان میدهند که وزیر خارجه گرجستان بهدلیل اختلافات و تنشهای ارضی این کشور با روسیه، در این نشست شرکت نکردهاست.
عنوان اصلی نشست، «نوبت صلح، همکاری و پیشرفت در قفقاز جنوبی؛ دومین نشست سازوکار منطقهای ۳+۳» است.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوریاسلامی ایران، در سخنرانی آغازین این نشست اعلام کرد که «امروز با پایان یافتن جنگ در قفقاز جنوبی، نوبت به صلح و همکاری و پیشرفت رسیده است».
امیرعبداللهیان همچنین این نشست را «سنگبنای مسیر برقراری آرامش و پایان چالشها در قفقاز جنوبی با مشارکت بازیگران درونمنطقهای و همسایگان» خواند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او در سخنان خود تصریح کرد که به باور جمهوری اسلامی ایران، «حضور بیگانگان در منطقه قفقاز نهتنها مشکلی را حل نخواهد کرد، بلکه موجب پیچیدگی بیشتر اوضاع و شرایط خواهد شد».
وزیر خارجه دولت سیزدهم به جنگ در نوار غزه هم اشاره کرد و گفت که آنچه در خاورمیانه میگذرد، نشاندهنده «جنایت مسلم رژیم اسرائیل علیه بشریت است».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، محور اصلی گفتوگوهای این نشست، حل دائمی تنش و درگیری بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان خواهد بود. نخستین نشست این گروه سال گذشته در مسکو، پایتخت روسیه، برگزار شد.
این نشست به میزبانی تهران در حالی برگزار میشود که جمهوری آذربایجان کمتر از یک ماه پیش با حمله به منطقه قرهباغ که اکثریت ساکنان آن ارمنیتبارند، بار دیگر به کنترل کامل خود درآورد.
در جریان حمله آذربایجان به منطقه قرهباغ و بازپسگیری آن از سلطه جداییطلبان، بیش از ۵۰ هزار نفر از ساکنان ارمنیتبار این منطقه به ارمنستان مهاجرت کردند.